Sentinel-3-2

Tot està llest pel llançament del satèl·lit europeu Sentinel-3, el proper 16 de febrer, des de la base russa de Plesetsk.

El programa Copernicus, de la Comissió Europea, està incrementant el seu sistema de satèl·lits Sentinelles. El Sentinel-3, que portarà embarcat un conjunt d’instruments amb la darrera tecnologia espacial, s’afegirà als altres dos Sentinelles ja llançats (l’1 i el 2), amb l’objectiu de monitoritzar la salut del nostre planeta.

El programa Copernicus és una revolució en observació de la Terra, oferint un rang de serveis operacionals i mediambientals, que beneficiaran tant els ciutadans com els “policymakers”.

Aquests darrera missió, Sentinel-3, mesurarà els oceans, els gels, la terra ferma i l’atmosfera per tal d’entendre les dinàmiques globals de gran escala. Tanmateix proveirà d’informació crítica en temps pràcticament real, per a la previsió de l’estat dels oceans i de la meteorologia.

El Sentinel-3 es composa d’una constel·lació de 2 satèl·lits: Sentinel-3A i -3B. Amb el primer llançant-se aquest febrer i el segon planificat ja per l’any vinent, la missió Sentinel-3 proporcionarà una cobertura òptima de la Terra i una font nova de dades globals que milloraran les capacitats de Copernicus.

Damunt d’oceà el Sentinel-3 mesurarà l’alçada del mar, el seu estat, la seva temperatura i el seu color a la superfície. També mesurarà el gruix dels gels flotants al mar. Aquestes mesures seran utilitzades més tard per aplicacions tan importants com la monitorització del nivell del mar i els seus canvis, la pol·lució marina i la productivitat biològica.

Damunt de terra ferma, aquesta missió tant innovadora, monitoritzarà els focs, produirà mapes d’ús del sòl, proveirà l’estat de la vegetació, i la mesura de l’alçada dels rius i els llacs, completant altres mesures d’alta resolució ja proveïdes pel seu “cosí” el Sentinel-2.

isardSAT, una empresa catalana de recerca, ha estat responsable de la implementació del prototipatge de processament de les dades del radar altímetre, a bord d’aquest satèl·lit. Com a conseqüència d’això, isardSAT és part de l’equip expert seleccionat per l’Agència Espacial Europea per monitoritzar la salut del satèl·lit durant la durada de la missió. isardSAT portarà a terme aquestes tasques a través de l’anàlisi dedicada i específica de les dades, i del desenvolupament de nous algorismes que milloraran les capacitats de mesura dels instruments.

A l’hora, isardSAT anirà més enllà en l’explotació de les dades científiques per la gestió de desastres naturals: la monitorització de focs i la millora de la seva predicció, la gestió de les costes, prevenció de plagues d’insectes, prevenció d’inundacions, detecció de fuites d’aigua, gestió de rec en l’agricultura de precisió, etc.

isardSAT és una empresa de recerca catalana amb seus a Guildford (Anglaterra) i Gdynia (Polònia), dedicada al processament de dades de satèl·lits d’Observació de la Terra amb objectius científics i per a aplicacions civils.

 

L'adreça electrònica no es publicarà.