Un índex d'humitat del sòl basat en dades de satèl·lit mostra l’estat avançat de la sequera hidrològica a Catalunya


17 abril, 2023

isardSAT ha implementat un índex de sequera hidrològica a partir de dades de teledetecció d’humitat del sòl : l’Índex d’Humitat Estàndard del Sòl (SSI, per les seves sigles en anglès), que mostra les anomalies en la humitat del sòl en comparació amb les dades dels 3, 12 o 24 mesos anteriors. “Aquest índex permet tenir una visió espacial de la sequera amb una resolució de 1 km, fins i tot en zones d’on no es disposa d’observacions meteorològiques”, explica Maria José Escorihuela, investigadora d’isardSAT.

La sequera hidrològica, que té lloc quan els impactes de la sequera meteorològica persisteixen en el temps (és a dir, la deficiència de precipitacions, baixa humitat i ocasionalment altes temperatures) té una afectació a escala de conca hidrogràfica, reduint significativament el nivell dels aqüífers i les reserves d’aigua superficial. Es tracta de la situació en la qual es troben les conques internes catalanes, actualment en situació d’excepcionalitat per sequera, amb reserves d’aigua que es troben a una mitjana del 26% (darrera consulta: 12/04/2023). Aquest índex ajudaria a tenir una visió de la disponibilitat de l’aigua a les reserves, i per tant oferiria un marge d’adaptació als conreus de regadiu i a altres sectors que en depenen.

L’índex de la humitat estàndard del sòl acumulat a 24 mesos (SSI-24) identifica amb tons vermellosos les àrees on l’índex de sequera hidrològica es troba anormalment baix, i amb tons blavosos les àrees on el valor del mes corresponent és més alt que en els darrers 24 mesos 1. Aquest estudi serà una de les aportacions d’isardSAT a l’Assemblea General de la Unió Europea de Geociències (EGU, per les seves sigles en anglès), que se celebrarà entre el 23 i el 28 d’abril a Viena.

Pantà de Sau el mes de març de 2023. Imatge: Viquipèdia

Una oportunitat per mesurar la sequera en zones sense dades històriques

“Estem validant aquest índex amb dades meteorològiques existents a Catalunya i a la conca de l’Ebre”, explica Maria José Escorihuela, investigadora del projecte. “Si es demostra que els resultats són vàlids, es podria aplicar aquest índex en àrees on no es disposa de tantes dades, com a altres zones d’Espanya o d’arreu del món”, afegeix.

Referències:

‘Hydrological drought monitoring in the Ebro basin: Standardized Soil Moisture Index’, by Guillem Sánchez, Maria José Escorihuela, Giovanni Paolini. https://meetingorganizer.copernicus.org/EGU23/EGU23-12010.html