MalarSat

Detecció de basses d'aigua

MalarSat

El paludisme és un dels principals reptes de salut pública que dificulta més el desenvolupament a escala mundial. L’objectiu del projecte MalarSat era proporcionar mapes d’infecció de risc de paludisme a escala global mitjançant dades d’observació de la Terra per donar suport i prevenir episodis epidèmics. La metodologia es va desenvolupar i provar a Moçambic. El servei de creació de mapes de riscos de malària estava destinat a millorar l’eficiència de programes d’insecticides, campanyes de vacunes i tractament de l’epidèmia.

Anteriorment, s’havien realitzat estudis per explotar l’ús de dades d’observació de la Terra amb finalitats epidemiològiques i s’havia demostrat que les dades meteorològiques no eren suficients per fer mapes de risc de malària. En aquest cas, el fet de poder cartografiar l’hàbitat dels mosquits que actuen com a vectors del paludisme va augmentar la precisió dels mapes de risc. Els mosquits de la malària es reprodueixen principalment en tolls d’aigua de dimensions molt reduïdes (d’aproximadament un metre d’amplada) i no hi havia cap instrument que pogués detectar superfícies d’aigua tan petites a menys que es trobessin en una zona de diversos centenars de metres. MalarSat tenia com a objectiu utilitzar les dades de l’altímetre radar d’EnviSat, RA-2, per crear indicadors de l’existència de mosquits.

isardSAT va liderar la part més difícil del projecte: l’ús de dades altimètriques radar per detectar basses d’aigua de dimensions molt reduïdes. L’ús de RA-2 era interessant perquè permetia discriminar una forma d’eco específica. Com que es tractava de superfícies d’aigua planes (i per tant amb molta reflexió especular), aquestes zones van produir una forma d’eco específica encara que la superfície d’aigua és només una petita part de la petjada del radar.

Referències:

M. Roca, M.J. Escorihuela, D. Martínez, M. Torrent, J. Aponte, F. Nuñez, and J. Garcia ”Malaria EarlyWarning: The MalarSat project” Geophysical Research Abstracts, Vol. 11, EGU2009-9514, EGU General Assembly 2009

M. J. Escorihuela and M. Roca ”Application of Envisat RA-2 measurements over land surfaces: the case of Mozambique flood” Geophysical Research Abstracts, Vol. 11, EGU2009-3178, EGU General Assembly 2009

Equip

GTD, isardSAT, Pildo

Durada

2008-2009

Etiquetes

desenvolupament d'algorismes, salut, humitat del sòl, altimetria