IMBIE

Col·laboració internacional de científics polars

IMBIE

El projecte IMBIE2 combina dades de balanç de massa dels casquets glacials per millorar les estimacions de com el desglaç contribueix a l’augment del nivell del mar.

IMBIE (Ice Sheet Mass Balance Inter-compare Exercise) és una col·laboració internacional de científics polars que estudien els casquets glacials, que són un indicador important del canvi climàtic i de l’augment del nivell del mar. Diferents grups científics estan processant dades mitjançant diferents tècniques d’Observació de la Terra per calcular sèries temporals i índexs de canvi de massa dels casquets glacials. IMBIE reuneix les aportacions de més de 90 científics de 50 organitzacions internacionals.

El 2018, IMBIE va publicar a Nature els resultats d’un estudi sobre el balanç de massa del casquet antàrtic durant el període comprès entre el 1992 i el 2017. Aquest estudi combinava 24 estudis amb dades de satèl·lit i va demostrar que el desglaç de l’Antàrtida ha fet augmentar el nivell del mar global en 7,6 mm des del 1992, dels quals dues cinquenes parts (3,0 mm) en els darrers cinc anys. (Vegeu la figura anterior, esquerra.)

El 2019, IMBIE va publicar un nou article a Nature que mostra que Groenlàndia ha perdut prou gel per augmentar el nivell del mar global en 10,6 mil·límetres. Segons aquest estudi, el desglaç de Groenlàndia es produeix més ràpidament del previst. Els resultats també mostren que la meitat del desglaç prové de la fusió de la superfície degut a l’augment de la temperatura de l’aire i l’altra meitat per un major flux de les glaceres, provocat per l’increment de la temperatura de l’oceà. (Veure la figura anterior, dreta.)

isardSAT és responsable de la recollida, homogeneïtzació i combinació de dades de satèl·lit processades per diferents organismes científics per estimar la pèrdua de massa dels casquets glacials de l’Antàrtida i Groenlàndia.

Ves a la web del projecte

Llegiu l’article publicat a Nature el 2018 que mostra que la pèrdua de massa dels casquets glacials s’està accelerant. Es tracta d’un dels articles sobre el canvi climàtic més destacat!

Equip

University of Leeds, isardSAT

Durada

2016-2020

Notícies Relacionades

Etiquetes

neu / gel, canvi climàtic, nivell del mar, desenvolupament d'algorismes