L'equip IMBIE presenta els resultats sobre el desgel de Groenlàndia i l'Antàrtida


13 març, 2020

El 12 de març, l’equip IMBIE va publicar a Nature un article que mostra que, de la pujada del nivell total del mar, 10,6 mil·límetres (el 60%) es deu al desgel de Groenlàndia.

L’article Mass balance of the Greenland Ice Sheet from 1992 to 2018, del qual són coautors dos enginyers d’isardSAT, arriba després d’un article paral·lel publicat el juny del 2018 i demostra que Groenlàndia i l’Antàrtida estan perdent gel sis vegades més ràpidament que a la dècada de 1990, de manera que segueixen l’escenari d’escalfament global més pessimista del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (en anglès, IPCC).

Aquest article ha estat àmpliament recollit en els mitjans de comunicació de tot el món. Gorka Moyano va declarar a l’agència internacional de notícies espanyola EFE que “Gràcies als satèl·lits d’observació de la Terra podem mesurar el desgel a escala global durant un període de temps rellevant - 30 anys. Això no es pot aconseguir per altres mitjans”. I Mark Pattle va recordar a El País (https://elpais.com/ciencia/2020-03-11/los-dos-polos-pierden-seis-veces-mas-hielo-que-hace- 30-anys.html) que “Groenlàndia i l’Antàrtida han estat perdent gel constantment des de 1992. A Groenlàndia, hem observat un fort augment de pèrdues en el període 2002-2007 en comparació amb els anys anteriors i han assolit el màxim índex de pèrdues entre 2007 i 2012. A l’Antàrtida, més de la meitat del desgel que hem mesurat s’ha produït des del 2012. ”

Llegiu l’article de la BBC aquí.

Llegiu l’article de NBC News aquí